Over Ons

VISIE

De Fik is een non-profit organisatie die feestjes, events en community building faciliteert. Wij geloven in de waarde van vrije experimentele ruimte om creatief talent tot ontplooiing te laten komen. Met een hechte vriendengroep aan het roer en vele enthousiaste vrijwilligers maken wij van alles mogelijk.

KORTE GESCHIEDENIS

Alweer zo’n 17,5 jaar geleden opgericht in de Zaanstreek op initiatief van Nico Redeker, nog steeds de voorzitter van de stichting. In de lokale punk scene was “De Fik” een begrip door altijd bereikbaar en beschikbaar te zijn voor initiatieven en evenementen van alle soorten en maten. Buurtfeesten, exposities, openingen, theatervoorstellingen, demonstraties, parades, begrafenissen, etcetera. 

In deze tijd had de stichting jarenlang een vaste locatie in een loods aan de Zuiddijk. Een plek die zich niet alleen leende voor opslag van licht- en geluidsapparatuur maar ook voor het bouwen van podia en het creëren van decoratie. Maar misschien wel het belangrijkste aan deze plek was haar charme en aantrekkingskracht. Mede door deze aantrekkingskracht, door de mogelijkheid om samen te komen, is daar door de jaren heen een grote, hechte groep vrijwilligers ontstaan. 

Dát is De Fik. Zo’n collectief van mensen is cruciaal aan het functioneren van de stichting in navolging van haar statutair gestelde doel: 

Het bieden van een podium aan met name jongeren om creativiteit en organisatietalent te ontwikkelen en te ondersteunen alsmede het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.” 

Door het moeten verlaten van de loods aan de Zuiddijk en een reeks aan andere redenen zijn de activiteiten van De Fik een tijd lang versprokkeld geweest. De stichting verhuisde vaak, van opslag naar opslag. Vrijwilligers werden ouder en gingen werken en studeren. Deze onstabiele en turbulente tijd kostte veel energie. Zonder vaste locatie is het opbouwen van een vaste, betrokken groep enorm lastig. 

Toen zich vier jaar geleden de mogelijkheid voordeed om een atelier ruimte te betrekken in de Broedplaats ACTA in Amsterdam sprongen we een gat in de lucht. Eindelijk konden we weer doen wat we zolang gemist hadden tijdens ons vele verhuizen: samenkomen, hosten, bouwen en co-creëren.

De stichting heeft weer serieus momentum en er worden serieuze plannen gemaakt. Er is een nieuwe groep van toegewijde mensen ontstaan, een kern die vanuit de stichting allerlei initiatieven start gericht op verbinding, creativiteit en liefde.

neem contact op